Titel: Nikola – een soort van antenne
Auteur: Ruben van Gogh
ISBN: 978-90-79993-16-1
NUR: 306
Datum: 24 april 2017
Prijs paperback: € 22,50
Pagina’s: 56

NIET MEER LEVERBAAR.

Over het boek:
Voor NIKOLA — a Techno Opera in 4D Sound (2012) schreef Ruben van Gogh (Dokkum, 1967) het libretto in gedichten. In deze opera bevonden het publiek en cast zich in een grid van zestien speakerzuilen. De zang kwam van overal, ruimtelijk gemixt uit de speakers, maar ook voortgebracht door een zich in dezelfde ruimte ronddwalend koor. Iedere bezoeker kreeg zo zijn eigen, eenmalige en unieke opera-ervaring.

In deze bundel is het de lezer die onderhevig is aan ‘de Nikola’; hij/zij verneemt, ieder voor zich, rondzwevende gedachten, waarbij in het midden blijft van wie die gedachten zijn, of door wie zij worden opgeroepen. Bij iedere lezer opnieuw. Vandaar dat ieder exemplaar van deze bundel een eigen eenmalige en unieke volgorde van gedichten kent.

De bundel bestaat in een theoretische oplage van 39! (zegge 39 faculteit) exemplaren, dat zijn bij benadering 2 tot de macht 46 boeken. Van dit aantal van 39! zijn er nu 70 fysiek beschikbaar: 20 exemplaren genummerd i t/m xx hors commerce en 50 exemplaren genummerd 1 t/m 50 voor de verkoop.

Over de auteur:
Ruben van Gogh (Dokkum, 1967) is een Nederlands dichter, bloemlezer en presentator. Hij debuteerde in 1996 met ‘De Man van Taal’. Daarop volgde in 1999 de bundel ‘De hemel in, de hemel uit’. Vervolgens schreef hij de bundel ‘Zoekmachines’ en in januari 2006 verscheen zijn vierde bundel, ‘Klein Oera Linda’, een bundel met afwijkende typografie die een alternatieve wijze van poëzie lezen vereist. Op Gedichtendag 2013 verscheen ‘Hier begint het leven’ bij zijn vaste uitgever, Podium.
Van Gogh is lid van het Utrechts StadsDichtersgilde.

In de pers:
Remko Ekkers op Oote:
‘Van Gogh heeft altijd al belangstelling gehad voor het spirituele, voor uitvindingen, voor science fiction, vanuit be- en verwondering, waarbij ethische connotaties niet worden geschuwd.’

Paul Roelofsen op Meander:
‘… poëzie van hoog niveau.’

Preview: